Index.hr: Apokaliptični prizori iz Srbije: Vučićevi huligani pale baklje po krovovima zgrada

U SRBIJI se proteklih dana održavaju prosvjedi građana iz karantena, a zbog ponašanja režima predsjednika Aleksandra Vučića u pandemiji koronavirusa.

Građani svake večeri u 20:05 sati izlaze na svoje balkone i lupaju o lonce, o čemu većina medija u Srbiji, koji su pod kontrolom vlasti, ne izvještavaju.

Kao odgovor Vučićevog režima počeli su se na vrhovima stambenih zgrada pojavljivati organizirane skupine nogometnih huligana, koji prave opasne bakljade, a takve akcije otvoreno podržavaju i neki zastupnici SNS-a u Skupštini.

Akcija zastrašivanja Vučićevih protivnika

Prizori beogradskih krovova na kojima se dime baklje izgledaju prilično apokaliptično, a cijela je akcija osmišljena kako bi se zastrašilo Vučićeve protivnike. Huligani čak s krovova stambenih zgrada s pomoću razglasa uzvikuju parole u Vučićevu čast i napadaju opozicijskog lidera Dragana Đilasa

U svakom slučaju, riječ je o najnovijem Vučićevom udaru na ljudska prava, a kako sve to izgleda, možete pogledati u snimki koju objavljujemo. Video je režirala Tijana Bajić, a nastao je u produkciji Pokreta Slobodna Srbija (PSS).

Režiserka Tijana Bajić: Želim živjeti u slobodnoj Srbiji, a ne u nacističkoj Njemačkoj

Pitali smo režiserku Tijanu Bajić koji je bio njen motiv da napravi ovaj video.

“Moj motiv je da svijet shvati što je istina o političkom životu u Srbiji i tko je Aleksandar Vučić te kako on razmišlja i djeluje. On nije pravi političar, on je vođa huligana. Bio i ostao. U svim političkim situacijama kad Vučić ne zna kako bi se izborio s opozicijom, on aktivira navijače. To je kopija Hitlera, koristi njegove načine rada. Navijači Crvene zvezde su plaćeni i istrenirani na takvo ponašanje, a u tome sudjeluju i funkcioneri SNS-a. To me podsjeća na marširanje crnokošuljaša ulicama”, kaže Bajić za Index.

Zanimalo nas je smatra li da će te Vučićeve akcije prestati.

“Delije su jako opasni i spremni na sve”

“Želim da te bakljade prestanu. To je jezivo. Delija su jako opasni i spremni su na sve. Vjerojatne znate kakve su stvari radili po Europi, oni nisu fanovi sporta već ubojice”, kaže Tijana Bajić.

U tom trenutku morali smo je upitati želi li da doista objavimo to što je rekla, brinući se za njenu sigurnost u Srbiji.

“Slobodno citirajte. Neću stati, borit ću se sve dok ova zemlja ne postane normalna. Želim da moja djeca žive u slobodnoj Srbiji, a ne u nacističkoj Njemačkoj”, odlučna je Tijana Bajić.

Razočaranje zbog izostanka osude iz Europske unije

Članica predsjedništva PSS-a Lidija Martinović kaže da je Vučić srbijansko društvo “doveo do toga da ljudi ni na ulici ne smiju slobodno progovoriti što misle o njegovoj vladavini”.

“Reakcija Europske unije je trebala doći mnogo ranije”, kaže Lidija Martinović iz Pokreta Slobodna Srbija na naše pitanje očekuje li pomoć iz EU. “Nismo očekivali da će se žmiriti iz EU na sve što Vučić radi. Ovo je apel i poziv u pomoć”, naglašava ona.

“Ovdje kod nas u Srbiji je diktatura. Vučić mora otići, kao i svi njegovi kadrovi. Treba nam novi sistem s novim ljudima”, ističe Martinović.

Ona smatra da bi bakljade mogle prestati s ukidanjem izvanrednog stanja, ali ne isključuje da će Vučić nastaviti koristiti “druge huliganske metode”, naročito jer je najavio održavanje parlamentarnih izbora na ljeto.

Izvor: Index.hr