N1: Jedan od osnivača tvrdi da je PSG napustilo više od 200 nezadovoljnih članova

Grupa od oko 200 aktivnih članova kolektivno je 10. januara napustila Pokret slobodnih građana, navela je u razgovoru za N1 Lidija Martinović, jedan od osnivača i sada već bivša članica Predsedništva PSG. Kako kaže, zajedničku odluku o izlasku iz PSG nezadovoljni članovi doneli su nakon višemesečnog nastojanja da se pokret vrati osnovnim principima, a među onima koji su vratili člansku kartu nalaze se tri izvorna osnivača, dva člana Predsedništva, devet predsednika Resornih odbora, članovi Izvršnog odbora, kao i brojni opštinski poverenici.

Martinović naglašava da su probleme pokušavali da reše unutar stranke, dodajući da je kriza izazvana “nedemokratskim odlukama rukovodstva i brojnim kršenjima Statuta pokreta”.

“Najuže rukovodstvo privatizovalo je pokret, a sve odluke donosile su se u tom uskom krugu ljudi. Smenjivani su neki funkcioneri, bitne informacije skrivane ili selektivno saopštavane, a za neke odluke saznali smo putem medija. Kao član Predsedništva često sam ostajala u manjini, pa nisam uspevala da utičem na donošenje odluka. Nije bilo diskusije sa članstvom, niti su poštovane osnovne demokratske procedure. Uz to, odustalo se od socijaldemokratske ideje kojom smo se vodili od osnivanja, a pokret se okrenuo ka neoliberalnoj politici i to bez dogovora sa članstvom”, ocenila je naša sagovornica.

Lidija Martinović

Izvor: N1/Privatna arhiva Lidija Martinović, jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana

Ona ističe da je sa grupom istomišljenika tražila da se o bojkotu predstojećih izbora razgovara u širem sastavu, ali se, kako kaže, kalkulisalo s odlukom o (ne)izlasku na birališta, iako je “velika većina članstva nedvosmisleno pokazivala da je za bojkot nedemokratskih izbora”.

“Sva naša nastojanja, pisma i apeli da se Pokret slobodnih građana institucionalno organizuje konstituisanjem Glavnog odbora, a zatim i ostalih organa i tela, ostali su bez ikakvog rezultata. Zvali smo više puta predsednika Sergeja Trifunovića, s kojim privatno nemam nikakav problem u komunikaciji, ali se nismo slagali kad je reč o vođenju pokreta. Jednom je odbio da se sastanemo, drugi put je došao s više ljudi, pa ništa nije bilo od razgovora”, opisala je Martinović jedan od susreta nezadovoljnih članova PSG sa liderom pokreta.

Prema njenim rečima, resorni odbori PSG doneli su programske platforme za izlazak društva iz krize, koje nikad nisu zaživele iako su bile usvojene na Predsedništvu. Ona je naglasila da izlazak ove grupe ljudi iz Pokreta slobodnih građana ne znači i njihov silazak sa aktivne političke scene.

“Rešili smo da krenemo u novo političko organizovanje, a okosnica će biti upravo programi resornih odbora koje ćemo ponuditi građanima, inicijativama i drugim partijama. Izlazak na birališta za nas nije opcija, jer je bojkot trenutno jedina alatka da bi se nešto uradilo po pitanju stvaranja uslova za demokratske izbore”, zaključila je sagovonica N1.

Izvor: N1 Beograd

One thought on “N1: Jedan od osnivača tvrdi da je PSG napustilo više od 200 nezadovoljnih članova

Comments are closed.