Vesti

Komasacija u Rači je otimanje zemlje seljacima!

U selima oko Rače odvija se komasacija zemljišta pod neobičnim okolnostima koje u kazuju na to da je reč o praktično otimanju zemlje seljacima. Prema proceni našeg poverenika za Šumadiju Slaviše Pajovića, nakon izgradnje auto-puta, seljaci će ponovo otkupljivati zemlju, ali po mnogo višoj ceni. Posebno nejasnu ulogu u ovoj delatnosti ima predsednik Skupštine opštine Rača Nenad Savković.

Mnogo je nejasnih stvari u vezi sa komasacijom u opštini Rača, počevši od održavanja famoznog zbora gde je, između ostalog, istaknuto kako su ciljevi komasacije navodnjavanje i ukrupnjavanje zemlje. Ministarka Zorana Mihajlović je 20. avgusta 2019. god. izjavila da će dužina auto-puta ,,Vožd Karađorđe” biti između 220 i 270km, dok će cena izgradnje iznositi od 1,7- 2 milijarde evra. Predsednik Vučić je 28. decembra 2019. svojeručno crtao trasu auto-puta ,,Vožd Karađorđe” na mapi Srbije.

Nejasno je iz kog je razloga sednica za glasanje o komasaciji zakazana po hitnom postupku dana 15.maja 2019. Kako su naveli u zahtevu za zakazivanje te sednice, konkurs Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isticao je u ponedeljak, 20. maja 2019. Saglasnost za program komasacije opštine Rača za KO Sepci i KO Saranovo dobili su od istog Ministarstva 14.maja 2019, iako je, kako navode u zapisniku, zahtev poslat mesec dana ranije.

Takođe, predsednik opštine Rača, gospodin Savković, u skorašnjem intervjuu u emisiji Glas sela emitovanoj 21. avgusta, izjavio je da je broj učesnika komasacije negde oko 2.300 dok je peticiju protiv komasacije potpisalo ,,ne više od 7,8 posto” pri čemu je mislio na procenat broja učesnika. Prema podacima kojima raspolažemo, peticiju je potpisalo 204 meštana sela Saranovo i 195 meštana sela Sepci.

Broj o kom gospodin Savković govori je, u stvari, broj listova nepokretnosti, a ne broj vlasnika parcela na celokupnom potezu koji je planiran za komasaciju.

Naime, u Programu o komasaciji koji je napisao tim iz firme GeoExp jasno je naveden tačan broj žitelja u obe mesne zajednice prema poslednjem popisu iz 2002. god. Taj broj čini 1.241 punoletno lice u selu Saranovo i njih 673 u selu Sepci, ukupno 1.914 žitelja.

U istom programu se navodi da Saranovo ima 1.419 hektara za komasaciju, a Sepci 1.136 hektara dok ,,broj učesnika”, tj. listova nepokretnosti za Saranovo iznosi 1.453, a za selo Sepci 1.149 – radi se, dakle, o ukupno 2.555 hektara za komasaciju i 2.602 učesnika komasacije što je, u stvari, broj listova nepokretnosti.

S obzirom na sve to, nedopustivo je da se ,,mešaju babe i žabe” kako to naš narod voli da kaže jer su peticiju potpisali vlasnici parcela iz oba sela, a ne listovi nepokretnosti.

Koliko je vlast ,,demokratska” i ,,uz narod” govori i atak na novinara Televizije N1 Milana Nikića na, ulasku u Dom kulture, a od strane kasnije izglasanog predsednika Skupštine opštine Rača, gospodina Radosavljevića. Nakon ovog incidenta su zaključali vrata iako je istog dana organizovan protest vlasnika parcela iz sela Sepci i Saranovo. Okupljni ispred Doma kulture su samo želeli objašnjenje, ali ga nisu dobili.

Na kraju emisije Glas sela gospodin Savković je na konstatciju novinarke: ,,Koliko sam ja razumela, problem je bio tih 20 posto“ odgovorio da je informacija lažna i da: ,,Komasacija ih ne košta ništa i neće im se oduzeti ništa”.

Vreme će pokazati.