Marin Krešić, urbanista: Vlast bi da nam uz kancerogenu jalovinu pokloni i nuklearni otpad!

Urbanista Marin Krešić, predsednik Resora za urbanizam Pokreta Slobodna Srbija, izneo je na javnoj sednici primedbe iz javnog uvida u nacrt Prostornog plana Srbije 2021-2035 i upozorio na to šta se sve u njemu krije i šta nam vlast sprema – od kancerogene jalovine do nuklearnog otpada.

VLAST BI DA NAM UZ KANCEROGENU JALOVINU POKLONI I NUKLEARNI OTPAD!

Komisija, sastavljena od  profesionalaca, licenciranih planera, urbanista i inženjera, koja će na zatvorenoj sednici razmatrati pristigle primedbe sa javnog uvida na nacrt Prostornog plana republike Srbije od 2021. do 2035. godine, doneće  u stvari odluku  o tome  da li će budućnost naše zemlje biti predata u ruke multinacionalnih kompanija, koje bi iza sebe ostavile pustoš, prekopana jalovišta, otrovane vode, zemljište i vazduh – ili ćemo sačuvati nezavisnost i šansu za autentičan razvoj.

Dakle, strepećemo u neizvesnosti da li će prihvatiti da iz plana kao neprihvatljivo izbace celo poglavlje s netačnim, proizvoljnim i ničim utemeljenim tvrdnjama da će ključan za razvoj Srbije biti početak eksploatacije jadarita i ekstrakcija borata u Jadarskom basenu i početak eksploatacije borata u Jarandolskom basenu.

Moraće da odluče i o mnogim drugim ružnim namerama vlasti iskazanim kroz predložena planska rešenja.

Ostaje da vidimo da li će imati snage i hrabrosti da planom zabrane MHE, kao dokazano štetne i od javnosti jasno označene kao neprihvatljive.

Ne znamo da li će se usuditi da iz plana izbace naprasno planirane nove termoelektrane, koje bi nekvalitetnim gorivom trovale i nas i Evropu i koje bi nam donele samo nove nevolje u vidu astronomskih penala kojima će nas decenijama kažnjavati zbog povećanih emisija ugljendioksida.

Ostaje nam i da strepimo da li će prihvatiti da se iz plana izbaci katastofalna pretnja  koja se nad sve nas nadvila naprasnom formulacijom o mogućem uvođenju nuklearnih postrojenja u energetski sistem Srbije, čime bi se u stvari naznalicama i nesposobnoj vlasti dala u ruke samo smrtonosna igračka.

Moja poruka kolegama na javnoj sednici je bila da se, iako pod pritiskom vlasti, oslobode straha, da se drže profesionalnih principa, esnafskih kanona i etike i da donesu ispravne odluke.

Marin Krešić, urbanista
predsednik Resora za urbanizam Pokreta Slobodna Srbija

 

VIDEO:

Link 1 – Snimak izlaganja Marina Krešića na sednici
https://twitter.com/SlobodnaSrbija_/status/1412321107668045825

Link 2 – Gostovanje Marina Krešića u emisiji “Dan uživo” na TV N1
https://www.facebook.com/watch/live/?v=162854252452782&ref=watch_permalink