Ne postoje politički, zdravstveni i epidemiološki uslovi za održavanje izbora

Svedoci smo namere vlasti u Srbiji da parlamentarne i lokalne izbore održi odmah nakon ukidanja vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije koronavirusom, tačnije 21.juna. Dekretom vrha vlasti koronavirus mora ustupiti mesto izborima. Iako je broj novozaraženih, a pogotovo preminulih, i dalje na visokom nivou, u medijima se vidno spušta tenzija u vezi sa epidemijom i naprasno proglašava pobeda.

Jasan je cilj vlasti. Zbrzati izbore dok ne dođe na naplatu nezadovoljstvo građana, medicinskih radnika, poljoprivrednika, lošim vođstom i improvizacijama tokom trajanja epidemije.Takođe, preduprediti nezadovoljstvo građana Srbije zbog galopirajuće ekonomske krize koja nas oćekuje.

Pokret Slobodna Srbija je proglasio bojkot aprilskih izbora i ta odluka važi i za eventualne junske izbore. Podsećamo da je jedan od razloga za formiranje Pokreta Slobodna Srbija bio i odugovlaćenje Pokreta slobodnih građana da donese odluku o bojkotu aprilskih izbora.

Nadamo se da će svi važni opozicioni činioci ostati na stanovištu da ne postoje uslovi za održavanje izbora, jer su oni i dodatno pogoršani zbog epidemije koja nas je pogodila. Nemoguće je sprovoditi ozbiljnu izbornu kampanju i organizovati glasanje na biračkim mestima u uslovima obavezne fizičke distance.

Sa druge strane, pozivamo vlast u Srbiji da odloži izbore za minimum šest meseci i pozove opoziciju na konsultacije kako bi se našao kompromisni minimum iza kojeg bi mogle da stanu sve ozbiljne političke opcije u zemlji. Prvi korak trebalo bi da bude otvaranje Javnog servisa za stavove opozicionih stranaka.

Srbiju čeka težak ekonomski period, mnogo jače ekonomije doživljavaju teške udarce, i u ovom trenutku svako inaćenje vlasti i tvrdoglavo insistiranje na sprovođenju agende vladajuće političke partije po svaku cenu, može doneti nesagledive političke, ekonomske i socijalne potrese u zemlji.