Mediji o nama

NIN: Izazov – novi sistem za oslobođenu Srbiju

Početkom godine, 207 članova je kolektivno napustilo Pokret slobodnih građana. U zajedničkim pismima su naveli i razloge. Zaokretom ka neoliberalnoj politici odustalo se od izvornih načela. Ne žele više da trpe intrige, spletke, kršenja statuta i procedura, psovke i vređanja stručnjaka i profesionalaca iz resornih odbora. Organizacija je privatizovana od strane najužeg rukovodstva, koje izbegava sazivanje nasušno potrebne Skupštine. Nije dozvoljena unutrašnja debata i demokratska odluka o bojkotu. Umesto borbe protiv režima, mesecima su tema unutrašnja pitanja. Bili smo čamac u kom sukobljene strane veslaju u kontru i vrteli smo se u mestu. Nije nam uspelo da demokratizujemo i spasemo pokret i otišli smo. Iako sam bila i jedan od osnivača i član predsedništva (doduše, samo usamljena opozicija ostalima),  tog 10. januara ostavila sam i ja tu ružnu priču iza sebe, sa mnogima iz celog Beograda, Rače, Osečine i Prokuplja, a u međuvremenu se i dalje iščlanjuju i priključuju nam se i novi članovi iz drugih centara.

Među nama sada vladaju saradnja, razumevanje, poštovanje i drugarstvo. Na tim vrednostima osnivamo novu zdravu i čistu političku organizaciju. Politička platforma nam je socijal-demokratska. Okosnica oko koje se organizujemo su programska rešenja resornih timova, koje vode naši vrhunski profesionalci, eksperti, profesori i stručnjaci za svoje oblasti. Oni ne nude obećanja, već rešenja za izlazak zemlje iz krize i promenu sistema. Iako smo možda zbog toga i različiti od ostalih na političkoj sceni, sarađivaćemo iskreno sa programski bliskim opozicionim strankama i udruženjima.

Naša odluka je i bila i ostala bojkot izbora pod ovakvim izbornim uslovima, ali naš prvi cilj je obaranje štetočinskog režima i demontiraža sistema na kom je počivao.

Drugi, isto tako važan cilj, oko kog smo odlučni i beskompromisni, je da državu i institucije vratimo građanima i postanemo novo civilizovano demokratsko društvo, dostojanstveno i uvaženo, a nikad više tretirano kao jeftina radna snaga, bez kulture i bez građanske svesti.

Svi mi smo i obični građani ove napaćene zemlje, pa i nas, kao i rudara, medicinsku sestru, seljaka, nastavnika ili studenta, muče isti problemi i bes zbog besramnog zataškavanja afera Krušik, helikopter, Asomakum, Savamala, Beograd na vodi, gušenje N1, paljevina kuće novinara, Jovanjica, železnice, lažne diplome ministara…

Zbog toga prvi korak slobodne Srbije mora da bude potpuna demontaža postojećeg sistema i utvrđivanje krivične i materijalne odgovornosti za to što su nam država i društvo u ovakvoj krizi. Preduslov za to su oslobađanje medija, lustracija  – da se isti ljudi koji su nas doveli u nevolje više nikada ne vrate, zatiranje korupcije, otvaranje arhiva, ispitivanje porekla imovine, procesuiranje svih korumpiranih političara i svih afera u koje su bili umešani.

Za drugi korak nudimo konkretna rešenja u oblastima ekonomije i finansija, ekologije, urbanizma, obrazovanja, rada, socijalnih pitanja, sporta i omladine, saobraćaja, bezbednosti i poljoprivrede, a formiramo i nove resorne timove.

Projektujemo potpuno novi politički, ekonomski, pravni i ekološki sistem, tržišno socijalnu ekonomiju s jednakim šansama za sve, s jakom socijalnom ulogom države, s pravom svakog pojedinca na egzistencijalni minimum, lični bankrot i krov, uz zaštitu od deložacije. Cenjeni i dobro plaćeni dobri pedagozi će oblikovati generacije budućnosti, nove Tesle i Milankoviće, a ne motače kablova. Sport u oslobođenoj Srbiji biće široko dostupan deci, a ne samo profesionalnim sportistima i klanovima. Ni ašov neće  moći da se zabode, a kamo li da se donese urbanistički plan, a da se prethodno ne pita komšiluk. Znamo kako do reforme pravosudnog sistema i jakog i nezavisnog tužilaštva. Štitiće nas reformisan, kontrolisan i profesionalizovan bezbednosti sistem. Svi naši programi imaju i jaku ekološku notu, od škole, preko projekata, do investicija i razvoja, uz odgovornost zagađivača i investitora. Vode i prirodni resursi će, kao blago naše zemlje, biti zaštićeno javno dobro.

Da li će biti tako kako mi predlažemo,  presudiće građani, kad nas čuju.

Lidija Martinović

član privremenog predsedništa osnivača Pokreta Slobodna Srbija

Januar 2020