Obaveštenje za medije

Više od 200 aktivnih članova PSG napušta Pokret. Izlazak će nastaviti i drugi članovi iz gradova širom Srbije.
Pokret je ostao i bez tri izvorna osnivača, dva člana Predsedništva, devet predsednika Resornih odbora, članova Izvršnog odbora, brojnih opštinskih poverenika i drugog aktivnog članstva. Tako su praktično i prestala sa radom brojna opštinska povereništva, kao i resorni odbori. Zajednička odluka o napuštanju Pokreta doneta je nakon neuspelog, višemesečnog nastojanja da se Pokret vrati na izvorne principe. Sva raspoloživa energija, znanje, vreme i htenje trošena je na unutrašnje probleme. Borba protiv trenutne vlasti ostala je u zapećku. U takvim uslovima bilo je nemoguće raditi.
Naš kolektivni izlazak iz Pokreta posledica je višemesečne krize izazvane donošenjem nedemokratskih odluka i brojnim kršenjima Statuta. Smene pojedinih funkcionera, skrivanja bitnih informacija, nepostojanje unutrašnje transparentnosti, uz kalkulisanje i balansiranje o odluci o bojkotu nedemokratskih izbora (za šta se ogromna većina članstva nedvosmisleno izjasnila) samo je učvrstila našu odluku o kolektivnom izlasku.
Po našoj proceni uzrok svih, gorenavedenih, pojava je mala grupa iz rukovodstva koja je privatizovala Pokret samostalnim odlukama unutar uskog kruga ljudi, kao i kroz selektivno saopštavanje informacija. Sva naša nastojanja, pisma i apeli da se Pokret institucionalno organizuje konstituisanjem Glavnog odbora, a zatim i ostalih organa i tela organizacije, kao i sazivanjem Skupštine (uz obavezno izjašnjavanje Pokreta za bojkot) ostali su bez ikakvog rezultata.
Uz sve to, odustalo se od osnovne ideje o socijal-demokratskom profilu sa središnjom idejom „Briga za čoveka-čovek u centru pažnje“. Pokret je poveden neoliberalnom stranputicom. Dodatni razlog našeg ogromnog nezadovoljstva predstavlja nipodaštavanje i nepoštovanje uloženog rada, znanja i vremena ostvarenih profesionalaca u Resornim odborima, koji su osnovna načela pokreta i moto „Briga za čoveka“, operacionalizovali kroz programe resornih odbora za PSG.
Naša konačna ocena je bila da rad u ovakvoj organizaciji i ovim novonastalim (i nametnutim) uslovima više nije bio moguć i zbog toga smo otišli.
Naš odlazak iz Pokreta nikako ne znači i silazak sa aktivne političke scene. Ova visokoprofilisana stručna grupa nastavlja sa radom na obaranju režima i promociji programske platforme za izlazak Srbije iz diktatorske vlasti SNS-a i njenih prilepaka, sa glavnom idejom vodiljom: Čovek u centru pažnje. Otvoreni smo za iskrenu saradnju sa građanskim pokretima, organizacijama i udruženjima, kao i sa strankama socijal-demokratskog profila. Radićemo na tome da se na jednom mestu i oko jedne programske platforme okupi sva prava, zdrava i neokaljana opozicija uz podršku svih građana željnih da žive u uređenom i civilizovanom društvu i državi sa jasnom EU orijentacijom.


Vidimo se uskoro.

Bivši članovi Pokreta
Beograd, 14.01.2020