Pokret Slobodna Srbija objavljuje svoj stav

 Preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se izbori koje organizuje i sprovodi autoritarna i nedemokratska vlast u Republici Srbiji mogli održati kao pošteni, slobodni i demokratski:

  1. Ime predsednika Srbije ne može biti u nazivu izborne liste Srpske napredne stranke niti bilo koje druge stranke, odnosno, predsednik Republike ne može da bude kandidat niti nosilac ni jedne izborne liste, ni na parlamentarnim ni na lokalnim izborima.
  2. Mora postojati ravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije koja je bojkotovala izbore u svim medijima sa nacionalnom frekvencijom, a posebno mora biti kontrolisan na Republičkom javnom medijskom servisu.
  3. Obavezno je bezuslovno poštovanje svih zakona i Ustava, a naročito sprečavanje i zabrana funkcionerske kampanje; sprečavanje ucena, zastrašivanja i svih vrsta pritisaka na građane i medije; sprečavanje kupovine glasova, kao i bilo kakvog ometanja ili narušavanja procedura i propisa u izbornom procesu.
  4. Izborna komisija za sve izbore mora biti sastavljena od nezavisnih stručnih lica, a koja nisu članovi političkih organizacija, i koja su po paritetnom osnovu izabrana od strane vlasti i opozicije. 
  5. Predsednik Srbije mora da poštuje 115. član Ustava Srbije, što znači da ne sme da koristi funkciju predsednika za pridobijanje glasova za stranačku listu i ne može učestvovati u kampanji bilo koje izborne liste.
  6. Potrebno je obezbediti međunarodni nadzor poštovanja ispunjenja izbornih uslova, počev od devet meseci pre izbora, uz nadležnost međunarodne nadzorne komisije za arbitražu po sporovima, i o svim prijavljenim nepravilnostima.

Beograd, 02. novembar 2020. godine