Pokret Slobodna Srbija: Obustavite postupke protiv nedužnih!

Tokom trajanja vanrednog stanja, proglašenog kao odgovor na epidemiju korona virusa, određen je pritvor i poveden postupak protiv značajnog broja naših državljana pod optužbom da su počinili krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Mnogi od njih nisu ni bili upoznati sa pravilima ponašanja prilikom prelaska granice, niti im je dostavljeno rešenje o karantinu ili samoizolaciji. Hapšeni su studenti, sportisti, odvođeni poljoprivrednici sa traktora.

Pojedinci iz pravosudnog sistema odigrali su tužnu ulogu u ovoj mračnoj epizodi srpskog društva. Ubrzana suđenja putem skajpa ući će u istoriju beščašća srpskog pravosuđa, a tužioci i sudije koji su bespogovorno u njima učestvovali obeležili su sebe i svoje karijere na sraman način.

Pokret Slobodna Srbija zahteva od nadležnih organa da odmah nakon ukidanja vanrednog stanja obustave sve postupke koji su povedeni po ovom osnovu tokom vanrednog stanja i time makar delimično ublaže sramotu koju su naneli sebi i srpskom društvu u celini.
U isto vreme policija je dužna da otkrije identitet lica koja su učestvovala u bakljadama na krovovima stambenih i poslovnih zgrada čime su počinili ozbiljna krivična dela. Paljenje baklji je zabranjeno na stadionima,a da ne govorimo o objektima u kojima žive ljudi. Ova dela bi morala da budu istražena jer je njihovim činjenjem ugrožena bezbednost ljudi koji stanuju u pomenutim objektima.