Prenosimo saopštenje inicijative NE ZA MHE na rekama u Toplici

U Prokuplju je 30. decembra 2019. gradskoj upravi podneta “INICIJATIVA DA GRAD PROKUPLJE ZABRANI GRADNJU MINI HIDROELEKTRANA NA SVOJOJ TERITORIJI”. Inicijativu je potpisalo više od 2000 građana. Juče su nam se neki od potpisnika javili, njih oko desetak, jer su dobili poziv iz policijske uprave da se odazovu na saslušanje koje sprovodi tužilaštvo u preistražnom postupku, kako nam je rečeno.

Ovo je treća inicijativa koju su građani, (bez upliva politike) predali, koje potpisuju čak i članovi vladajuće partije a tiču se aktuelnih lokalnih tema. Iako Grad ima zakonsku obavezu od 60 dana od predaje Inicijative da se po njoj izjasni, lokalni donosioci odluka se potpuno oglušuju od zahteva građana.

Na naše ogromno zaprepašćenje neko je naložio tužilaštvu da se ispituje verodostojnost potpisa i da li su građani potpisivali pod prisilom. Znajući za perfidne mehanizme ucene i pravljenja afera kao u rijalitijima kojima je vlast sklona, ne smemo ni da pomislimo koja se namera krije iza ovakvog vida zastrašivanja.

Ne želimo da se naša čista borba za slobodne reke politizuje i da vlast građanima šalje poruku da će za stavljanje svog potpisa biti pozivani u policiju i tužilaštvo.

Ovakvom zastrašivanju staćemo na put svim demokratskim dozvoljenim sredstvima, jer inicijativa predstavlja slobodnu volju 2000 ujedinjenih građana.

Ovim saopštenjem apelujemo na predstavnike vlasti, tužilaštva i policije da se stave u službu naroda i prestanu sa ovim vidom pritiska i zastrašivanja. Ujedno pozivamo i sve građane da nas u našoj borbi za pravdu podrže.

Inicijativa NE ZA MHE na rekama u Toplici

Prokuplje, 20.02.2020.