Privatizacija Komercijalne banke koštaće građane Srbije 66 miliona evra

Nedavno obelodanjen ishod privatizacije Komercijalne banke će koštati poreske obveznike Srbije 66 miliona evra.

Država Srbija je tokom juna i novembra 2019.godine kupila 41,48% akcija Komercijalne banke za 259 miliona evra ili za 4,375 din po akciji. Akcije su kupljene od EBRD-a, IFC-a i fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED (izvor: Beogradska berza).

Krajem februara 2020. ministar finansija Siniša Mali je saopštio da je postignut dogovor o prodaji Komercijalne banke, dobivši ponudu od NLB banke “koja se ne može odbiti”.

Zaključen je Ugovor o prodaji 83,23% akcija u posedu Države za 387 miliona evra ili 3,250 din po akciji. U ovih 83,23% nalazi se i onih 41,48% akcija koje su prethodno otkupljene od EBRD-a, IFC-a, DEG-a i SVED-a.

Dakle, paket od 41,48% prodat je srazmerno za 193 miliona evra, a imajući u vidu da je plaćen 259 miliona evra, napravljen je gubitak od 66 miliona evra.
Ova ponuda NLB Banke, ’’koja se ne može odbiti’’ koštaće građane Srbije 66 miliona evra.

Stav Pokreta Slobodna Srbija je da je državni paket trebalo prodati putem inicijalne javne ponude preko Beogradske berze, gde bi akcije bile dostupne svima, uključujući i građane Srbije, kako bi se postigla daleko bolja cena bazirana na tržišnim uslovima, a ne na višemesečnim pregovorima obavijenim velom tajnosti.

 

Pokret Slobodna Srbija