Sačuvajmo radna mesta

Pokret Slobodna Srbija, u želji da u ovim kriznim vremenima doprinese očuvanju stabilnosti naše zemlje kroz očuvanje radnih mesta u privatnom sektoru koji je ovakvim stanjem i najviše pogođen, pored mera koje smo već istakli u ranijem saopštenju, smatra da je neophodan  i sledeći paket hitnih mera:

  1. Poslodavac  da uputi zaposlene, gde je to prema prirodi posla moguće, da rad obavlja od kuće 
  2. Država  da garantuje i vrši isplatu minimalne zarade, čije je visina prethodno utvrđena, svim zaposlenima za čijim je radom trenutno, za vreme vanrednog stanja, prestala potreba.
  3. Dok traje vanredno stanje, obustavlja se naplata poreza i doprinosa, a nastale obaveze se neće naknadno izmirivati.

 U cilju sprečavanja zloupotreba prilikom isplate iz tačke 2. potrebno je  da poslodavac (iz privatnog sektora) sačini spisak zaposlenih za čijim je radom trenutno prestala potreba uz navođenje tekućeg računa svakog zaposlenog i takav spisak elektronskim putem dostavi na utvrđenu mejl adresu nadležnog organa koji bude određen. Isplatu vrši država tako što će iznos minimalne zarade preneti direktno na dostavljene tekuće račune zaposlenih.  U cilju izbegavanja zloupotreba, verodostojnost spiska sa utvrđuje uvidom u evidencije zaposlenih koje vodi država (CROSO), a mera se odnosi samo na zaposlene koji su prijavljeni zaključno sa danom uvođenja vanrednog stanja. Mera važi dok je na snazi vanredno stanje.

Pozivamo sve političke aktere da zaborave na sujete, sticanje svojih pozicija na političkom tržištu i da svi zajedno primat damo očuvanju života i zdravlja nacije.Takođe, pozivamo sve građane da se pridržavaju uputstava lekara i medicinskih radnika.

Pokret Slobodna Srbija

Odbor za rad i socijalnu politiku