Vesti

Saopštenje Pokreta Slobodna Srbija u vezi sa dešavanjima u UOPS

RTS-UOPS

Pokret Slobodna Srbija je bio domaćin sastanka na kom je formulisan predlog o načinu izlaska u javnost sa stavom Udružene opozicije Srbije o izbornim uslovima.
O predlogu se izjasnilo 10 članica ( Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina i Sindikat Sloga se nisu izjasnili) i to:
– 6 clanica je prihvatilo predlog da UOPS samostalno saopšti svoje uslove (Narodna Stranka, Građanska platforma, Šumadijska Regija, Pokret Slobodna Srbija, Državotvorni Pokret Srbije, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara )
– 3 clanice su bile protiv (Pokret za preokret, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde )
– uzdržan je bio Đorđe Vukadinović
Na taj način se UOPS definitivno većinski izjasnio i o tome da bi ne izaći u javnost sa svojim stavom o budućim izborima dok nam tekst ne provere i dopune oni koji su smatrali da izborni uslovi u junu nisu prepreka za izlazak na izbore – bilo ponižavajuće za poziciju UOPS koja je jasno izgrađena bojkotom. Naročito zbog toga što je druga strana opozicije, oni koji su izlazili na izbore, već više puta izjavila da njihova adresa nije EP, već su oni za direktne pregovore, što su i potvrdili odlaskom na razgovore u RTS i RTV.
Očigledno je da UOPS većinski smatra da treba da izađe sa svojim stavovima, odnosno da pokaže da ima svoj stav po ovom pitanju, ne čekajući više ničiju saglasnost ili superviziju.
Međutim, DS, SSP i PZP to ne žele i već izvesno vreme blokiraju rad UOPS.
Čini se da su time oni praktično odustali od osnovnog principa osnivanja UOPS -a, da nema saradnje sa onima koji su podržali lazne izbore 21.juna 2020. kao što su UDES, PSG, DSS i njima slični.
Pa ipak, mi ih, kao naše partnere koji su istrajali i žrtvovali se dobrim delom, zbog svoje doslednosti u bojkotu izbora, pozivamo da ostanemo zajedno na tim osnovnim principima gde nema mesta saradnji sa opozicijom kojoj su onakvi uslovi bili dovoljni za izlazak na izbore.