Šarčević vrši pritisak na Filološki fakultet

Nakon što je bivšoj dekanki Filološkog fakulteta u Beogradu, Ljiljani Marković, izreknuta javna opomena zbog brojnih zloupotreba službenog položaja i krivičnih radnji, kao nagrada joj je dodeljeno mesto savetnika ministra prosvete.

Opstrukcija izbora novog dekana izvedena je mimo svih pravila a na zaprepašćenje akademske javnosti.

Ministarstvo se poslužilo svojom već poznatom strategijom tako što je poslalo prosvetnu inspekciju kako bi zaustavilo proces izbora jer je on, navodno, nezakonit.

Poslednja izjava ministra Šarčevića još jednom svedoči bahatost i pritiske na Univerzitet: ukoliko najpre ne donese Statut, Filološki fakultet će biti uskraćen za finansiranje.

Ovo je nov u nizu ataka na obrazovanje u Srbiji jer predstavlja direktno mešanje u autonomiju ove prestižne ustanove.

Prostesti nastavnika, saradnika i studenata Filološkog fakulteta upravo su organizovani zbog toga što je nasilno prekinut proces izbora dekana. U otvorenom pismu Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu istaknuto je da najveću odgovornost za loše stanje te ustanove ima upravo bivša dekanka.

Pružamo podršku zaposlenima i studentima za nastavak procesa izbora dekana i osuđujemo svaki vid ucene i narušavanja autonomije fakulteta.