Svetski dan slobode medija

Ko, šta, gde, kad i zašto?

U suštini novinarskog posla je postavljanje pitanja u potrazi za odgovorima kako bi se javnosti predočila tačna i nedvosmislena informacija. Na žalost, svedoci smo vremena u kojem je u Srbiji slobodno postavljanje pitanja i novinarska potera za odgovorima i istinom postalo nepoželjno, u nekim slučajevima i opasno. Praktično je nemoguće tačno definisati momenat za koji se može reći da je u Srbiji postojala apsolutna sloboda medija, kao što je gotovo nemoguće definisati medije koji nisu pod nečijim uticajem.

I tu smo došli do onog poslednjeg, petog pitanja – “Zašto?”. Za to poslednje pitanje čak nije ni potrebno daleko tragati da bi se pronašao odgovor i svima je jasan onog momenta kada se postavi pitanje – Zašto bi bilo ko kontrolisao medije u Srbiji? Teorija naslovnih pitanja kojima se postiže vest često se nadopunjuje i pitanjem – “Kako?”. I to je svima jasno. Srbija je zasuta kakofonijom koju stvaraju režimu naklonjeni tabloidi, televizijski i radio kanali koji ne postavljaju pitanja nego nameću teorije, tvrdnje, pišu optužnice i bezuslovno slepo prenose ono što im režim naredi. Ali pravo pitanje “KAKO ?” je ono koje traži odgovor na to kako izaći iz te zlokobne vrteške kojoj smo kao nacija izloženi već nekoliko decenija? Kako zatvoriti taj perpetualan krug zagađivanja društva? Najbolji odgovor na to kao i sva druga pitanja vezana uz novinarstvo i poteškoće u kojima se ono u Srbiji nalazi najbolje će pronaći oni koji ga svakodnevno žive – novinari.

Svim članovima Udruženja novinara Srbije, kao i svim novinarima i novinarkama koji nikada nisu prestali da postavljaju pitanja ma koliko ona bila neprijatna, Pokret Slobodna Srbija želi uspešan rad i još uspešniju borbu za slobodu medija u Republici Srbiji. Hvala Vam za sve što činite kako bi ovo društvo postalo bolje, prosperitetnije, otvorenije i medijski zdravije. Hvala vam za svako pitanje koje ste ikad postavili. Nastavite i dalje da postavljate pitanja jer su ona jedini put do pune istine i prave vesti. I zahtevajte odgovore.

Pokret Slobodna Srbija