Saopštenje Pokreta Slobodna Srbija povodom nedavnog boravka delegacije Evropskog parlamenta u Srbiji

Tanja Fajon, svetla tačka delegacije Evropskog parlamenta

Iako velikih očekivanja od posredništva predstavnika Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu, opozicija u Srbiji je već gotovo navikla na njihove birokratske zaključke bez sadržaja i konstatacije da pregovori napreduju i teku u dobrom smeru. Tokom nedavno završene posete, neki od njih su otišli i korak dalje, konstatujući da su „ izborni uslovi tu „ i da bi opozicija trebalo da učestvuje na predstojećim izborima.

Ipak, u moru izjava koje ništa ne znače i nikoga ne obavezuju, poslednjih meseci javlja se i jedan disonantan glas, glas predstavnice socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanje Fajon. Tanji Fajon je sve jasno, ona potiče iz Regiona, tačnije Slovenije, razume ovdašnji mentalitet i odlično poznaje srpski jezik. Gađa pravo u metu, i ponavlja ono što svaki objektivan posmatrač ovdašnjih političkih prilika veoma dobro zna. Osnovni problem je sloboda medija.

Zauzvrat, srpski mediji pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića joj ne ostaju duzni, protiv nje se vodi besomučna kampanja, kao da je učesnik političkog života u Srbiji. I sam Vučić i njegovi portparoli ne kriju da nemaju simpatije prema Tanji Fajon.

Pokret Slobodna Srbija zahvaljuje se Tanji Fajon na njenom iskrenom angažovanju i želji da pomogne demokratske procese i razvoj demokratskih institucija U Srbiji. Bez dosadnog birokratskog rečnika a opet u granicama kulturnog, odmerenog stava.

Pokret Slobodna Srbija se nada da će ovaj prepoznatljivi „ pelcer „ Tanje Fajon preći i na ostale predstavnike EP koji u dijalogu učestvuju, jer se neumornim ponavljanjem političkih fraza problemi izbornog procesa u Srbiji neće rešiti.