Vesti

Zahtevamo prelaženje na onlajn nastavu

U alarmantnoj epidemiološkoj situaciji kakva je već danima u našoj zemlji, sa hiljadama otkrivenih zaraženih dnevno i višestruko većim brojem neotkrivenih, vlast i dalje tvrdi da škole nisu ugrožene.
Pokret Slobodna Srbija, prateći situaciju u školama, u kojima usled zaražavanja i izolacije, sa posla izostaje sve veći broj zaposlenih, dok lokalne samouprave zatvaraju brojne škole, podseća Krizni štab da iznošenje nepotpunih informacija i neistina, praćenih neadekvatnim i nepravovremenim reagovanjem, mogu ugroziti zdravlje i živote učenika, nastavnika i članova njihovih porodica.
Posebno ističemo činjenicu da u prosveti radi veliki broj nastavnika iz zdravstveno rizičnih grupa, o čemu smo upozoravali još u avgustu i septembru, a čiji životi su u direktnoj opasnosti, te ponavljamo svoj zahtev da, što je hitnije moguće, budu prebačeni na onlajn nastavu.
Pokret Slobodna Srbija dalje zahteva od Kriznog štaba, da hitno razmotri opciju potpunog prelaska na onlajn nastavu, a u cilju zaustavljanja širenja epidemije, jer usled svakodnevnog putovanja stotina hiljada učenika, epidemija može eskalirati do nesagledivih razmera.
Podsećamo vas da će, ukoliko se onesposobljavanje nastavnog kadra nastavi ovim tempom, u pitanje biti dovedena čak i onlajn nastava, čime će se nakon zdravstvenog i prosvetni sistem naći pred kolapsom.