ZAKON NE VAŽI JEDNAKO ZA SVE – POKRET SLOBODNA SRBIJA PRUŽA PODRŠKU ZORANU KESIĆU I IVANU IVANOVIĆU

Pokret Slobodna Srbija pruža punu podršku uglednim novinarima, Zoranu Kesiću i Ivanu Ivanoviću koji su ovih dana, nakon otvorenog, javnog i bestijalnog napada i pretnje smrću od strane Aleksandra Vuksanovića, izloženi dirigovanim napadima režimskih tabloida i ljudi koji svoju egzistenciju zasnivaju na poslušnosti prema vladajućim strankama.

Posebno nas uznemirava saznanje da zakoni ove države ne važe jednako za sve, te da je očigledno da je dokazanim pristalicama režima dozvoljeno da javno i otvoreno prete smrću ljudima, bez obzira na moguće stanje skrivljene neuračunljivosti, dok naši sugrađani još uvek izdržavaju kazne zbog komentara na račun rada i rezultata predsednika SNS, ali i drugih funkcionera, koje tužilaštvo i sudovi tretiraju kao pretnju njima i njihovim porodicama.

Podsetimo, Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, još iz perioda 90-tih godina prošlog veka, je putem sredstava javnog informisanja uputio pretnju dvojici novinara, obećavši im da će ih baciti sa 10. sprata ako mu se nešto dogodi majci, zbog njihovih izjava da treba biti oprezan, pratiti uputstva stručnih ljudi, poštovati pravila socijalnog distanciranja i slično. Ako je gospođa majka Aleksandra Vuksanovića već preživela šoping u Italiji, alkohol protiv korone, Fantu, ozon i slične savete „stručnjaka“, ne sumnjamo da će preživeti i apele dvojice novinara da se poštuju pravila koja propisuje SZO.

Ono što daleko više zabrinjava je glasno ćutanje nadležnih, koji po pravilu komentarišu svakojake trivijalnosti (onda kada im to donosi političke poene) i izostanak reakcije organa gonjenja. Podsećamo, građanin Vukasanović je svojom izjavom izvršio krivično delo iz člana 138. KZ: Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, odnosno delo predviđeno stavom 3. istog člana koji predviđa: Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i licu koje obavlja poslove od javnog značaja oblasti informisanja u vezi  sa poslovima koje obavlja kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Apelujemo na organe krivičnog gonjenja da pod hitno postupe u ovom slučaju, te da se uzdignu iznad diktata vladajuće interesne grupe koja svakodnevno gazi zakone i sva zajemčena ljudska prava, jer pretnja upućena preko sredstava javnog informisanja često ume i da se realizuje.

Najbolji primer za to je ubijeni novinar, Slavko Ćuruvija.

Pokret Slobodna Srbija