Saopštenja

Da li je Srbiji potrebno obrazovanje?

 

Pojedinci, porodice pa i čitave socijalne grupe izloženi su ekonomskom, ali i kulturnom siromaštvu. Izlazak iz začaranog kruga siromaštva moguć je jedino preko obrazovanja. Da bi obrazovanje bilo dostupno svima, pa i siromašnima, ono mora biti besplatno, što podrazumeva i besplatne udžbenike.

U Srbiji oko 25% stanovnika živi u riziku od siromaštva, a većini siromašnih, komplet udžbenika vredan oko 100 evra, nije dostupan. Nedostupnost udžbenika učiniće obrazovanje siromašnih nemogućim ili nekompletnim, a njihov  položaj društveno marginalnim, što izaziva osećaj bespomoćnosti i materijalne zavisnosti.

Taj status ekonomskog i kulturnog siromaštva ovu grupu čini podložnom lakoj i jeftinoj političkoj manipulaciji, u kojoj se siromašni u svom beznađu, okreću lažnom mesiji, očekujući od njega milostinju. Takav ambijent pogoduje razvoju diktature, a demokratiju čini nemogućom.

Kada se ima u vidu da Vlada, iz nerazumnih razloga, ne podržava projekat besplatnih udžbenika Fondacije Kavčić, jasno je da Vlada stavlja profit izdavača iznad interesa građana. Dakle, može se zaključiti da se radi o uspostavljenom sistemu, a ne o slučajnom događaju.

Ovako stvoren SISTEM, u kome je masa siromašnih, bespomoćnih, niskog obrazovanja i kulture, predstavlja poželjnu grupu kao sigurno glasačko telo.

Dostupnost OBRAZOVANJA u jednom društvu neophodan je USLOV EKONOMSKOG I KULTURNOG NAPRETKA, ali i uslov za razvoj demokratije, odnosno svega onoga što društvo čini slobodnim i prosperitetnim.

Pokret Slobodna Srbija