Dotrajala vodovodna mreža nejaka za besomučnu gradnju

Urbanista Marin Krešić, predsednik resornog Odbora za urbanizam Pokreta Slobodna Srbija, saglasan je da je održavanje postojeće mreže u Beogradu loše, dok se o proširivanju kapaciteta i ne razmišlja, iako se novi kvadrati stambenog i poslovnog prostora stalno nižu.

– Tu postoje dva problema. Najpre, Beogradska vlast u poslednje vreme prednost daje nekim rekonstrukcijama ulica koje su nepotrebne, i onda samo pri takvim situacijama rekonstruiše i vodovodnu mrežu.
Primer su ulice Kraljice Marije, 27. marta, Trg republike. Gradski čelnici prvenstveno gledaju gde mogu da potroše ploče koje imaju njihovi drugari i da popločaju što više površina uključujući i parkove. Pritom se postojeća infrastruktura ne održava planski, što je pitanje domaćinskog odnosa prema postojećoj mreži, navodi Krešić.
Naš sagovornik međutim, kao veći problem ističe činjenicu da se komunalna infrastruktura ne razvija u skladu sa razvojem grada.
– Ono što beogradska vlast već 10 godina radi je da besomučno zida, ne razvijajući pritom mrežu.
Videli smo da Beograd i dalje otpadne vode ispušta direktno u reke, a ovim atacima, tom masovnom izgradnjom koja je počela u Beogradu na vodi, pri čemu je on poseban primer nelegalne gradnje, praktično se prebukira postojeći sistem.

Još gora urbanizacija preti i Makišu, gde se predviđa zagađenje i uništavanje postojećeg beogradskog vodoizvorišta. Ono što planiraju da urade na Makišu, redukovaće na pola kapacitet izvorišta i pokvariće kvalitet vode, kaže Krešić.

On dodaje da konkretni, pomenuti problem može da bude izazvan ili opterećenjem ili dotrajalošću, jer se „besomučno zida, bez obnavljanja postojećih i povećanja novih kapaciteta“.
– Na Makišu imamo vodoizvorište građeno sto godina, od pre Drugog svetskog rata pa do skora je na njemu rađeno, a u svetu je poznato kao „beogradski metod“, sa 99 reni bunara.
Ceo vek Beograd ulaže u vodoizvorište i naša voda je jedna od najboljih u svetu. Međutim, ako se tu gradi, a ti kapaciteti se ne proširuju nego uništavaju, onda smo svi u problemu, objašnjava Krešić.
On napominje da će nebriga o razvojnoj infrastrukturi dovesti glavni grad u situaciju „da će sve da nam fali“.

Danas