Vesti

Frilenserima prvo status, pa tek onda oporezivanje

Pokret slobodna Srbija (PSS) smatra da je frilenserima, odnosno građanima koji prihode ostvaruju pružanjem usluga na daljinu u inostranstvu, potrebno prvo urediti radno-pravni status, pa ih tek onda oporezovati.

PSS smatra da je najveći broj frilensera spreman da plati porez, ali je neophodno da bude prepoznat njihov poslovno-radni status, odnosno da im se za plaćene poreze i doprinose prizna radni staž i reguliše zdravstveno osiguranje.

Osim toga, potrebno je one frilensere koji zarađuju manje iznose osloboditi poreza, pod uslovom da su nezaposleni, odnosno ukoliko se samoizdržavaju.

PSS se plaši da će vlast, ukoliko akciju oporezivanja prihoda iz inostranstva sprovede ne vodeći računa o svim okolnostima, naneti veću štetu nego korist državi i građanima, a nije isključeno da će mnogi frilenseri – zbog oporezivanja – svoj biznis izmestiti van granica Srbije.

PSS ukazuje na to da su, međutim, za budžet Srbije mnogo veći problem od frilensera oni građani koji posluju u Srbiji preko svojih ofšor kompanija, a poreze plaćaju u inostranstvu, u državama ,,poreskim rajevima”.

PSS pita nadležne kada će početi prihode ovih građana poreski da tretira?