Marin Krešić

M a r i n    Krešić

Diplomirani inženjer arhitekture, licencirani odgovorni urbanista  i odgovorni planer,  specijalista za planiranje razvoja opština (Institute of Management and Regional Economic, Lucern School of Business). Rukovodio izradom Prostornih, Generalnih, Detaljnih urbanističkih i Regulacionih planova i Urbanističkih projekata za veliki broj gradova širom Srbije, Crne Gore i svih nekadašnjih Jugoslavija (SFRJ, SRJ i SCG). Bio rukovodilac planova i projekata van zemlje – Urbani dizajn – skice za novi grad u pustinji (Kuwait, 1987.), Generalni urbanistički plan za Arzew (Alžir, 1988.), Urbanistički planovi Guetna, Pesherie, Shevrier, Front de Mer (Alžir, 1988.), Plan za stambene četvrti u pokrajini Koernten (Austrija, 1992.), Regulacioni plan naselja Grčica (Distrikt Brčko, 2007.).

 

Dobio brojne nagrade na najvećim javnim urbanističko-arhitektonskim konkursima i to prve nagrade: Centar Barajeva, 1987. Poslovno-trgovinski centar `Bezistan` u Beogradu, 1989. Poslovno-tržni centar u Jagodini, 1995. Višenamenska sportska dvorana u centru Vrnjačke Banje, 1996. Centralna zona Bijelog Polja, 2002. druge nagrade: Urbanističko rešenje sjevernog razvojnog pravca Mostara, 1984. Koncept dugoročnog urbanog razvoja i izgradnje Ljubljane, 1985. Obnova centra Mionice, 1999. treće nagrade i otkupe: Blok 24 na Novom Beogradu (nagrada van uslova), 1982. Kraljevo – centar, izlazak na reku (3. nagrada), 1997. Glavni trg Užica (otkup), 2000.

 

Bio na čelu Komisije Ministarstva urbanizma i građevina za izradu novog Zakona o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, a nakon usvajanja rukovodilac izrade niza podzakonskih akata i svih Pravilnika iz oblasti urbanizma. Kao Narodni poslanik u Skupštini Srbije bio član Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za urbanizam i građevinarstvo.

 

Vodeći konsultant u programima podrške brojnim opštinama Srbije na primeni Zakona o planiranju i izgradnji i podizanju kapaciteta – za 21 opštinu Srbije za UNOPS-PROGRES, za Pčinjski okrug u UNDP MIR1, za opštine jugozapadne Srbije za UNDP MIR2 i za opštine zapadne Srbije za MSP. Konsultant po pozivu u distriktu Brčko za rukovođenje izradom planova, u opštinama Sremska Mitrovica, Lazarevac i Vranje u rukovođenju izradom i u sprovođenju planova i opštini Arilje (za MSP) za izradu Programa razvoja opštine.

 

Bio predsednik Društva urbanista Beograda i u više navrata bio u predsedništvu DAB-a, SAS-a, UUS-a. Bio direktor CEPa, član Komisije za planove Ministarstva urbanizma i građevina i član Komisija za reviziju projekata za objekte od republičkog interesa, predsednik Komisije za planove opština Obrenovac i Veliko Gradište, Glavni arhitekta Obrenovca, birani član Upravnog odbora Inženjerske Komore Srbije, predsednik Izvršnog odbora Sekcije urbanista Inženjerske Komore Srbije, predsednik Upravnog odbora JP Urbanistički zavod Beograda i Glavni urbanista Velikog Gradišta.

 

Reference su mu i multimedijalni projekti (Komunikacije 86 – Tajni život grada u Staroj Pivari, serije koncerata ciklusa JAZZBINATON u toku 1993. godine) i revitalizacija beogradskih napuštenih prostora (osnivač džez kluba JAZZBINA 1992 – 1994, multikulturnog prostora RADIONICA ZA POPRAVKU GRADA 1994 – 1995. i kluba JAZZAVAC 1996- 1997).

 

Kao profesionalac bio autor/koautor (kao free lancer) ili art direktor/kreativni direktor (u Studio Marketing J. Walther Thomson) za grafički dizajn, niz corporate identity rešenja, evente, reklamne kampanje, političke kampanje i projekte za savezne, republičke i predsedničke izbore i druge AD i marketing projekte za brojne domaće i strane klijente.

 

Objavljivao specijalizovane tekstove i eseje (najviše za zapis KOMUNIKACIJA, od 1983. do 1993.  i za časopis NIN – serija eseja na urbanističke teme u kolumni URBANOGLIFI, od 1989. do 1992.), od 1995. do 1998.bio redovni  saradnik TV emisija `Tajne Prostora`, RTS, kao autor serija eseja Iz mog ugla.