STAV: Nekoliko crtica o stanju u obrazovanju

Politika je na velika vrata ušla u školu i određuje njen život. 

Posebno obespokojava činjenica da slučajevi stranačkog zapošljavanja koji isplivaju u javnost, uz sve dokaze kršenja zakona i zloupotreba službenog položaja a podržani ćutanjem nadležnih institucija ostaju samo – mrtvo slovo na papiru. 

 

To što se radi vređa moral svakog pristojnog čoveka.

 

Priča je složena a koloplet sila iz kog je nastala situacija o kojoj govorimo zahteva razmatranje nekoliko pitanja. 

Prvo se tiče nezakonitog postavljanja direktora po stranačkoj osnovi, uz brutalnu smenu onih legalno izabranih. Drugo se odnosi na mahinacije prilikom zapošljavanja nastavnog kadra i, na koncu ali ne najmanje važno stoji problematično delovanje samog Ministarstva prosvete. Navedeno je međusobno uslovljeno i čini situaciju nepodnošljivom.

Treba razumeti zbog čega je važno ,,zapljunuti” pa osvojiti i poslednje mesto direktora škole u Srbiji. Između ostalog, jer se tako najlakše daju nagraditi lojalni članovi partije, svi oni ,,vredni i poslušni”. 

Da stvar bude zastrašujuća, učešće samog Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije ali i Agencije za borbu protiv korupcije je u tome direktno. O kakvom se uticaju radi rečito govore najsvežiji primeri za koje je javnost saznala iz medija.

Već mesecima se zaposleni u Oš. ,,Ivo Andrić” iz Beograda okupljaju kako bi iskazali nezadovoljstvo a suština je u sledećem: iako je kolektiv škole na regularan način izabrao direktorku, Ministarstvo je, bahato i protivzakonito, postavilo svoju, i  to osobu koja ranije nije ni bila deo kolektiva. Dok protesti i danas traju, uz nastavnike su đaci i njihovi roditelji. Uprkos žalbama, peticijama, štrajkovima upozorenja – ne dešava se baš ništa. Ministarstvo se o ovom slučaju ne oglašava a nova direktorka redovno dolazi na posao.

Nešto ranije javnost je saznala i  za skandal u Oš. ,,Jevrem Obrenović” u Šapcu, kada je regularno izabrana direktorka Jelena Jevrić smenjena da bi na njeno mesto došla nova, pride i odbornica SNS-a, Svetlana Stanković. Klupko se odmotalo hrabrim, javnim obraćanjem smenjene direktorke na TV N1 ali, kao što je poznato, čak i nakon toga je – status quo. 

Nepravdu su osetili direktori škola u Kuzminu i Laćarku, Nataša Zec i Aleksandar Umetić jer, budući potencijalni odbornici skupštine u Sremskoj Mitrovici, predstavljaju trn u oku vladajućoj stranci. Kao razlog za njihovu smenu naveden je sukob interesa. U najmanju ruku se postupilo podlo: prvo nenajavljen dolazak prosvetne inspekcije koja nalazi ,,nepravilnosti” u radu škole (iz zapisnika je jasno da propusta nije bilo) a potom akcija ,,biti brz poput munje” – što zapravo znači da je Ministarstvo postavilo svog kandidata a da pri tome nije ostavilo zakonom propisan vremenski rok za žalbu na takvu odluku. 

Zašto direktori-odbornici koji to zaista jesu bivaju zaštićeni? Ako nadležne institucije deluju selektivno, moramo se zapitati: čemu onda služe?

Jer, odgovarajuće kazne za ,,jednakije” nema, što ilustruju i dešavanja u Gornjem Milanovcu. 

Sindikat obrazovanja ovog grada je podsetio na to da su Agenciji za borbu protiv korupcije podnete prijave protiv direktora-obornika. Sukob interesa jeste konstatovan, ali dotični nisu snosili posledice. 

Poslušni direktori nastavljaju da deluju s ciljem da se podobni kandidati uhlebe pa se desilo da nastavnik matematike, nakon deset godina rada, ostane bez radnog mesta kako bi na njegovo došla osoba sa završenom gimnazijom. Fer, korektno i u interesu đaka.

Predsednik istog sindikata, Vladimir Milisavljević, nedavno je upozorio na to da će isti stupiti u štrajk dok ne budu smenjeni direktorka i sekretar škole ,,Kralj Aleksandar Prvi” (Beta). 

Kao razlog se navode brojne nepravilnosti u radu, uključujući i slučaj nastavnika matematike. 

Naročito je istaknuta činjenica da su konkursi namešteni za zapošljavanje stranačkih ljudi: izbor kandidata je najobičnija farsa s obzirom na već poznat način selekcije. U njihovom saopštenju se kaže i da je direktorka iste škole raspisala konkurs za normu časova informatike koja ne postoji!

Ovo više nisu mahinacije, već naučna fantastika. 

Zato je moguće da direktor užičke Oš. ,,Kralj Petar Drugi” smeni učiteljicu koja ima više od dvadeset godina radnog staža i njoj blisku profesorku srpskog jezika. Razlog: nisu htele da pristupe SNS-u. 

Identična opskurna dešavanja važe i za Vojvodinu. VOICE je preneo protest grupe prosvetnih radnika ozlojeđenih zbog podele škola na one sa SNS i one s UVM kadrom. Za ostale nema mesta, niti će ga biti. Žale se da kandidate na konkursu u školi zapravo bira lokalna vlast, a svima je poznato šta to znači. 

Javna je tajna da se radna mesta uslovljavaju čak i prisustvom na mitinzima vladajuće partije. 

Dok se neposlušni direktori ponižavaju i šikaniraju, drugi su spremni da svoje đake zloupotrebe u političke svrhe. Nedavno smo imali čast da se upoznamo sa spremnošću, odlučnošću i revnošću Radiše Jovičiča, direktora Oš. ,,Vuk Karadžić” u Potočcu. Učenike škole je angažovao da, zajedno s aktivistima SNS-a, pospremaju dvorište i prostorije škole iako zakon nedvosmisleno kaže da škola ne sme biti prostor koji se koristi za promociju političkih partija.

Prepričavanje žalosnih sudbina nastavnika i jadnog stanja naše prosvete moglo bi ići u nedogled. 

Nedopustivo je da politika zagospodari obrazovnim sistemom a da se svaki protest uguši rečitim ćutanjem ili dvostrukim standardima nadležnih institucija. 

Nedopustivo je, takođe, da se egzistencija prosvetnih radnika uslovljava, partijskom knjižicom naročito.

 

Dunja Bojčić

profesor srpskog jezika i književnosti