Vesti

Saopštenje Pokreta Slobodna Srbija povodom zločinačkog otimanja vodoizvorišta u Makišu od strane vlasti

Danas je, mimo volje stanovnika Beograda, na hitnoj, ali neuredno i suprotno čak i sopstvenom poslovniku, sazvanoj sednici Skupštine grada Beograda, usvajan plan detaljne regulacije Makiškog polja.

Okupljeni građani, aktivisti i deo opozicije (Bitka za Košutnjak,  Pokret Slobodna Srbija, Narodna stranka, Dveri, Građanska platforma i Oslobođenje, uz podršku aktivista iz Novog Sada), nisu mogli da uđu na sednicu i zaustave ovaj nečuveni zločin, jer ih je u nameri brutalno sprečio kordon komunalne policije i privatnog obezbeđenja.

Tim činom je vodoizvorište Beograda, skoro 100 godina pravljeno, opremano i čuvano, u stručnim krugovima poznato kao najveći vodozahvatni sistem na svetu, poklonjeno bratskoj interesnoj grupi koja će tu povlašćeno graditi i zarađivati, a mi ostali ćemo se polako navikavati da najverovatnije uskoro kupujemo samo flaširanu vodu.

Do tog urbanističkog zločina se stiglo tako što je privatizovana vlast naredila poslušnim beogradskim urbanistima da naručeni plan nekako nacrtaju, a onda je, po uobičajenoj praksi, administracija odglumila javnu raspravu,  procedure i ostale formalnosti.

Kraj te farse je obeležila beogradska komisija za planove, koja je odbila sve primedbe i plan, neokrnjen, poslala Skupštini na usvajanje. Ne znamo ko od licenciranih profesionalaca, inače zaduženih da kontrolišu kvalitet, zakonitost, stručnost i etiku u urbanističkim planovima, je učestvovao u donošenju sramne odluke, jer smo bili sprečeni u nameri da prisustvujemo javnoj sednici posle završetka javnog uvida, ali neka ostane zabeleženo da je aktuelna Komisija za planove grada Beograda u sastavu: Marko Stojčić (predsednik),  Branislav Popović (zamenik) i članovi: Milica Negić, Predrag Minjević, Nebojša Minjević, Đorđe Milić i Predrag Čolić.

Pokret Slobodna Srbija je ubeđen da će uzurpatori u skorom roku biti oterani s vlasti u Beogradu, te da  neće uspeti da svoje štetočinske namere i sprovedu. Do tada, građanima Beograda ostaje da ih trpe i da iz svega što nam se svima zajedno dešava izvuku pouke o tome koliko košta kad nepromišljeno pustiš proždrljive glodare da ti upravljaju gradom.