Vesti

Saopštenje Pokreta Slobodna Srbija povodom inicijative grupe od 85 predstavnika akademske zajednice

Pokret Slobodna Srbija apsolutno je saglasan sa negativnom ocenom uređivačke politike RTS i zahtevima koje je Javnom servisu predala grupa od 85 predstavnika akademske zajednice.

Ostavke direktora, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa i članova Upravnog odbora i Programskog saveta, samo su prvi korak na putu uspostavljanja objektivne i politički nepristrasne uređivačke politike koja bi trebalo da krasi program televizije koju plaćaju svi građani Srbije.

Nezamislivo je da trideset godina nakon uvođenja višestranačkog sistema i dvadeset godina nakon smene režima Slobodana Miloševića i dalje kao vodeću temu, koja usporava razvoj demokratskog sistema u zemlji, imamo pitanje slobodnog protoka informacija u informativnim programima RTS. Vreme je i da sami novinari RTS progovore, ona tiha većina kojoj je sigurno dozlogrdilo da ih stavljaju u isti koš sa partijskim apartčicima i medijskim cenzorima. Javni servis je dužan da pruži celovit pogled na društvena zbivanja, pogled iz različitih političkih i ideoloških uglova.

Ukoliko ne bude pozitivne reakcije odgovornih za katastrofalnu uređivačku politiku RTS članovi Pokreta Slobodna Srbija pridružiće se protestu koji je najavila grupa od 85 predstavnika akademske zajednice za subotu 29.februara na Trgu Nikole Pašića.

Pokret Slobodna Srbija poziva sve građane da se pridruže borbi za objektivno informisanje i slobodni RTS.

Pokret Slobodna Srbija

Beograd, 14.02.2020.