Saopštenje: Vlada Srbije da pomogne poljoprivrednicima u Srbiji otkupom proizvoda i povećanjem subvencija, a ne da zakopava seljaka još dublje u zemlju

Vlada Republike Srbije danas je donela Uredbu o izmenama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, kojom se ukida subvencionisanje nafte od 1.200 dinara po hektaru.

Pokret Slobodna Srbija postavlja pitanje da li Vlada Srbije, u uslovima kada nafta, seme i đubrivo poskupljuju čak do 20%, uz smanjivanje cene mleka, mesa, povrća i voća, uvozom istih po mnogo višim cenama, a lošijeg kvaliteta, namerno uništava poljoprivredu i da li je uvoz nečega čega imamo u izobilju, nova finansijsko poslovna strategija?

Pokret Slobodna Srbija zahteva od države da pomogne poljoprivrednicima, kako finansijskim merama u obliku subvencija, tako i nefinansijskim merama, tj. suzbijanjem monopola u otkupu poljoprivrednih proizvoda, kao i doslednom sanitarnom kontrolom u postupku uvoza prehrambenih proizvoda i proizvoda sa damping cenama.

U suprotnom, osim nelojalne konkurencije koja uništava domaću poljoprivredu, javiće se i zdravstveni problemi stanovništva, zbog konzumiranja prehrambenih proizvoda iz uvoza izuzetno loseg kvaliteta.

Saša Glišić,
Predsednik Resornog odbora za poljoprivredu,
Pokreta Slobodna Srbija