Vesti

Svaki građanin Srbije duguje oko 4.000 evra po osnovu javnog duga

Jorgic

U javnim nastupima predstavnici Vlade i NBS iznose podatak o relativnoj zaduženosti Srbije, i to kroz relativni odnos zaduženja i bruto društvenog proizvoda. Taj relativni odnos je oko 60% duga u odnosu na BDP. Ova cifra nam se predstavlja kao veliki ekonomski uspeh vlasti. Međutim, taj opis stanja je subjektivan i ne predstavlja pravo stvaranje stvari.
Ako se pređe sa relativnih na apsolutne pokazatelje, podaci NISU ohrabrujući. Javni dug Srbije na dan 30.09.2020. iznosi 26,6 milijardi evra (izvor: Ministarstvo finansija, Uprava za javni dug), a 2012. iznosio je 17,7 milijardi evra. To znači da je dug od 2017. do 2020. god. porastao za oko 9 milijardi evra ili za 50% ili 1,12 milijardi evra godišnje.
Imajući u vidu da Srbija ima oko 7 miliona stanovnika i javni dug oko 27 milijardi evra, znači da je svaki stanovnik Srbije zadužen sa oko 4.000 evra.
Prema najavama nove Vlade i predsednika Srbije očekuje se velika investiciona aktivnost i izgradnja infrastrukturnih objekata velike vrednosti. Međutim, navedene investicione ambicije Vlade nemaju uporište u budžetu koji je trenutno u minusu za 483 milijarde dinara ili oko 4 milijarde evra. Dakle, Vlada će ili odustati od planiranih investicija ili će ići u nova zaduženja. S obzirom na to da su najavljeni novi izbori na svim nivoima za nešto više od godinu dana, nije realno očekivati zaustavljanje investicija, što znači da će javni dug nastaviti da raste. Gde će se rast javnog duga zaustaviti teško je reći, a nadamo se da će ovaj problem doći do svesti glasačkog tela već na sledećim izborima. U suprotnom, može biti kasno.
Pokret Slobodna Srbija
Odbor za ekonomiju i finansije
Jorgić Branislav
11.11.2020.