Vesti

VLAST UGROŽAVA ŽIVOTE I ZDRAVLJE RADNIKA „JURE“ ZARAD PROFITA STRANIH INVESTITORA I SVOJIH LIČNIH INTERESA

Pokret Slobodna Srbija obaveštava javnost o flagrantnim kršenjima radnih i ljudskih prava koja se trenutno dešavaju u fabrici YURA CORPORATION DOO RAČA i kojima su u ovakvoj epidemiološkoj situaciji izloženi zaposleni u toj fabrici. Nakon što je 9.04.2020. godine, neosnovano priveden radnik Jure, gospodin Slaviša Pajović koji je pokušao da ukaže na ugroženost života i zdravlja zaposlenih, a sledstveno i njihovih porodica i svih onih sa kojima dolaze u kontakt, o čemu smo prvi izvestili javnost i alarmirali je, fabrika Jura koja kod aktuelnih vlastodržaca uživa besprizornu protekciju zarad ostvarivanja ličnih lukrativnih ciljeva od koje građani nemaju nikakve koristi, nastavlja da otvoreno dovodi u opasnost sve koji tamo rade, kao da se radi o čuvenim predsednikovim „peračima prozora“.

Dana 16.04.2020. godine, direktor YURA CORPORATION DOO RAČA, gospodin Park, izdao je obaveštenja zaposlenima u kojima im se poručuje da od dana 21.04.2020. godine nastavljaju rad u punom kapacitetu, valjda nakon što se stišala buka povodom uhapšenog gospodina Pajovića, a u jeku pandemije, što je nezabeleženo kockanje sa životima i zdravljem naših građana.

U obaveštenju se takođe upućuju oni zaposleni koji se „plaše da rade“ da mogu da iskoriste godišnji odmor, što je još jedna u nizu nepravilnosti, budući da institut godišnjeg odmora ne bi smeo da se koristi prinudno, u vanrednim situacijama. Podsećamo da su važećim Zakonom o radu Republike Srbije, između ostalog, članovima 116. i 117. predviđeni instituti prekida rada sa obaveznom naknadom zarade usled smanjenja obima posla i prekida rada sa obaveznom naknadom zarade, po odluci nadležnog državnog ili organa poslodavca zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, što je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica. Uz sveobuhvatan paket ekonomskih mera, koje smo predložili, odmah po nezakonitom proglašenju vanrednog stanja, predložili smo i integrisani paket radnopravnih mera koji je uključivao obavezno korišćenja ova dva instituta, što vlast po običaju nije prihvatila. Svedoci smo masovnih otpuštanja, prinudnog upućivanja na godišnje odmore, ili čak suptilnog, a negde i otvorenog primoravanja zaposlenih da rade u punom kapacitetu kao da je stanje redovno, što trenutno proživljavaju radnici Jure, i zbog kojih, ali i mnogih drugih koji su u njihovoj situaciji, apelujemo na nadležne da se urazume, pristanu na manji mesečni „procenat“ od stranih investitora, i zaštite radnike i sve građane Republike Srbije.

Posebno nas zabrinjava stav resornog ministarstva na čelu sa ministrom Đorđevićem i njihovo saučesništvo u svim ovim nezakonitostima. YURA CORPORATION DOO RAČA je svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, izvršila krivično delo iz člana 169. KZ koje predviđa: Lice odgovorno za preduzimanje mera zaštite na radu koje se svesno ne pridržava zakona ili drugih propisa ili opštih akata o merama zaštite na radu usled čega može nastupiti opasnost za život ili zdravlje zaposlenih, kazniće se zatvorom do tri godine, pri čemu je Vlada RS nesebično na sebe preuzela ulogu pomagača, koja je prema važećem KZ takođe kažnjiva.

Nastavićemo da se borimo za prava svih naših građana i radnika, jer oni iako nisu manekeni kako je to rekao predsednik SNS pravdajući pogibije mladih ljudi u fabrici Milan Blagojević, zaslužuju da im se omoguće bezbedni uslovi rada i dostojanstven život.

Izborimo se zajedno za to.

POKRET SLOBODNA SRBIJA